Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 7230-05

Marifonie

Marifonie
Cursuscode: 7230-05

Op rivieren, kanalen en vooral op ruim vaarwater wordt het steeds belangrijker om voortdurend contact te hebben met brugwachters, sluiswachters, autoriteiten en andere scheepvaart in het gebied waarin je op dat moment vaart. Ook voor het ontvangen van weerberichten en “nood- spoed- en veiligheidsverkeer” voor de scheepvaart kun je een marifoon gebruiken.

De wet: Het gebruik van een marifoon is wettelijk voorgeschreven aan boord van alle schepen met uitzondering van kleine schepen (pleziervaartuigen kleiner dan 20 meter). Voor kleine schepen geldt dat, wanneer een jacht is uitgerust met een goedgekeurde radarinstallatie, ook een marifoon aan boord moet zijn. Verder mogen kleine schepen op de grote doorgaande hoofdvaarwegen bij slecht zicht alleen de vaart voortzetten als ze met een marifoon en radar zijn uitgerust.
Hoewel je als pleziervaarder niet verplicht bent een marifoon aan boord te hebben, wordt het gebruik ervan wel geadviseerd omdat het de veiligheid op het water bevordert.

Zodra er een communicatiemiddel (VHF) aan boord is, is het verplicht dat minimaal één persoon in het bezit is van het “Basiscertificaat Marifonie”. De marifoon mag altijd, dus zowel varende als stilliggend in een haven, worden gebruikt.

Het Agentschap Telecom is eindverantwoordelijk voor het examen en de afgifte van de certificaten. Stichting Vaar Educatie (SVE) organiseert als landelijk examinator voor Agentschap Telecom wekelijks op verschillende plaatsen in Nederland theorie examens Marifonie. Kijk op de site “marifoonexamen.nl” voor verdere informatie m.b.t. locaties, tijden en prijzen van het examen.

Na afloop van het marifoonexamen ontvang je van SVE de voorlopige uitslag van het examen. Na de formele goedkeuring van het door jouw afgelegde examen door het Agentschap Telecom zal je, na ongeveer twee weken, de officiële uitslag via SVE ontvangen. Als je definitief geslaagd bent voor het examen, dan ontvang je naast de uitslagbrief meteen ook de benodigde documenten om het bedieningscertificaat aan te vragen bij het Ministerie van Economische Zaken, Agentschap Telecom. Houd er rekening mee dat de afgifte van je bedieningscertificaat ongeveer een maand kan duren. Je moet minimaal 16 jaar oud zijn om het certificaat aan te vragen. Daarnaast mag er maximaal vijf jaar zitten tussen het moment van slagen en de aanvraag van het certificaat. De kosten voor het examen Basiscertificaat Marifonie bij VBO zijn € 68,00. Het tarief voor afgifte van je bedieningscertificaat marifoon bedraagt € 30,00.

Het boek "Marifonie", 17de  druk, uitgegeven door de ANWB, is in de boekhandel verkrijgbaar of je kunt het bestellen bij bol.com.

Maandag 31 oktober 2022
3 lessen van 3 uur aanvangstijd 19:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 100,00
Dhr. J.C. (Jillis) van Harmelen
19:00 - 22:00
Locatie: Bibliotheek Westland De Lier (klik hier voor de adresgegevens)
J.C. (Jillis) van Harmelen
J.C. (Jillis) van Harmelen