Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 6512-01

Mindful opvoeden: Omgaan met opvoedingsstress

Mindful opvoeden: Omgaan met opvoedingsstress
Cursuscode: 6512-01

Wat is mindful opvoeden? 

Een voortdurend proces van bewuste aandacht van de ouder voor het kind zonder (voor)oordelen. Het kind de ruimte geven om haar/zijn unieke aard, temperament en behoefte te ontwikkelen en te herkennen. Het hebben van bewuste aandacht kan alleen als je in contact bent met jezelf. Dat betekent bewustzijn van je lichaam, je ademhaling en je zintuigen. In deze cursus gaan we hier mee oefenen.

De rol van ouderschap en opvoeden is lang afgedaan als 'dat gaat vanzelf’ of 'dat doe je er gewoon bij', daar hoef je geen diploma, onderwijs of advies bij te krijgen. Niets is minder waar. Opvoeden van kinderen in deze tijd vraagt heel veel van ouders en is naast het zorgen en grootbrengen  vooral gericht op de vorming en ontwikkeling. We willen dat onze kinderen opgroeien tot gelukkige, zelfstandige en volwaardige mensen die zich in de maatschappij kunnen handhaven en van nut kunnen zijn.

Soms lijkt het ouderschap op een to-do lijst. Naast alle taken en afspraken rond de kind(eren) is er ook het eigen werk, de zorg rond het huis en zorg voor eventuele anderen. Ik hoor vaak ouders klagen dat ze geleefd worden door de “kloktijd” van wat er allemaal moet en wat er verwacht wordt.

Opvoedingsstress kan ontstaan bij specifieke problemen bijv. bij een ziekte van een kind of ouder, een huilbaby, druk gedrag, puberteitsperikelen. Dit kan de blik van de ouder vernauwen doordat er iets getriggerd wordt. Dit kan de relatie met het kind, de groei en ontwikkeling beïnvloeden. De baby is al gevoelig voor stress en dit is als een zaadje wat het meeneemt in het leven. Relaties tussen de ouders staat daardoor soms ook onder druk. Daarnaast komen ouders tijd te kort voor zichzelf. Opvoedingsstress beïnvloedt het gezinsklimaat.

Ik ben veel hulpvragen en aandachtspunten tegengekomen in mijn werk als mindfulnesstrainer, therapeut en HBO verpleegkundige. Daarnaast ben ik ook opvoeder. Met de kennis en de oefeningen uit de Mindfulness en de vragen uit de groep gaan we met elkaar interessante en praktische avonden tegemoet. We werken in een kleine groep waarin delen met elkaar, respect en privacy voor elkaar uitgangspunt zijn. Je hoeft geen ervaring te hebben met mediteren of met Mindfulness.

Er zijn 3 thema’s. Je kunt het thema(s) kiezen wat je het meest aanspreekt.

Thema 1:   Met aandacht bij je kind zijn               15 en 19 oktober

Thema 2:   Omgaan met opvoedingsstress             5 en 19 november

Thema 3:   Tijd en ruimte voor jezelf                    26 november en 3 december

Leuk je dan te ontmoeten!

Hartelijke groet,

Jacqueline Grootscholten

Donderdag 18 februari 2021
2 lessen van 2 uur , elke 2 weken aanvangstijd 19:45 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 38,00
Mw. J. (Jacqueline) Grootscholten
19:45 - 21:45
Locatie: Bibliotheek Westland 's-Gravenzande (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
J. (Jacqueline) Grootscholten
J. (Jacqueline) Grootscholten