Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 6011-01

Filosofische ethiek

Filosofische ethiek
Cursuscode: 6011-01

In deze cursus maak je kennis met filosofische ethiek. Hierin staat de vraag centraal: ‘Wat is het goede?’. Dit maakt dat ethiek wel wordt aangeduid met de term ‘praktische filosofie’. Het streven is namelijk niet alleen na te denken over het goede, maar dit ook toe te passen. Ethiek is van oudsher een belangrijk onderdeel binnen de filosofie. Filosofen zijn namelijk geïnteresseerd in de rechtvaardiging van eigen en andermans maatstaven met betrekking tot het handelen. In deze traditie worden fundamentele vragen gesteld over wat als goed of rechtvaardig gezien kan worden en welke doelen in het leven na te streven zijn.

Tijdens de cursus zullen drie belangrijke ethische theorieën worden besproken, te weten de deugdethiek van Aristoteles en twee ethieken uit de Verlichting: de deontologie (plichtethiek) van Immanuel Kant en het utlisme (gevolgenethiek) van Jeremy Bentham en John Stuart Mill. De vragen die deze theorieën stellen verschillen onderling en de uitkomsten voor het goede handelen staan soms lijnrecht tegenover elkaar.

Deze ethische theorieën zullen vervolgens worden toegepast op concrete morele dilemma’s. We zullen ook stilstaan bij de coronapandemie waarin deze ethische theorieën herkenbaar zijn in de debatten die worden gevoerd om tot een oplossing te komen, als die er (hopelijk) is. Zoals Aristoteles het namelijk al mooi verwoordde: ‘Ethiek is ook het leren omgaan met tragische situaties’.

We zullen echter niet alleen ingaan op deze actuele problematiek, maar gaan ook filosoferen over de deugd van de vriendschap bij Aristoteles om de inhoud van de cursus wat luchtiger te houden. 

Als cursist krijg je van de docent, tegen een minimale vergoeding voor de repro-kosten, een syllabus.

Dinsdag 8 maart 2022
6 lessen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 116,00
Dhr. M. (Marcel) Assies
19:30 - 21:30
Locatie: Bibliotheek Westland 's-Gravenzande (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
M. (Marcel) Assies
M. (Marcel) Assies
Ik ben Marcel Assies, 55 jaar en inmiddels 32 jaar werkzaam als docent filosofie en geschiedenis aan het ISW in de bovenbouw van het VWO. Daarnaast ben ik eerder werkzaam geweest bij VU Westland: cursus inleiding filosofie, cursus filosofische ethiek, cursus sociale en politieke filosofie Studies: Master geschiedenis - Master filosofie - Master Cultuurwetenschappen - Bachelor Engels