Van Gogh en Japan

Course #: 2113-01

Wat was de invloed van Japanse kunst op het werk van Vincent van Gogh? In de grote voorjaarstentoonstelling van het Van Gogh Museum is te zien hoe de beroemde Nederlandse kunstenaar Japanse prenten gebruikte om zijn eigen werk een nieuwe richting te geven. In deze lezing van Hoo-Man Chan M.A. ontdekt u op welke verschillende manieren het Japanse voorbeeld Van Goghs eigen kunst beïnvloedde. 

Van Gogh schiep zijn eigen beeld van Japan door het bestuderen van Japanse kunst, het lezen erover, het verzamelen en kopiëren van prenten en de discussies over de esthetische kwaliteit ervan met andere kunstenaars. De tentoonstelling ontrafelt de manier waarop Van Gogh het Japanse voorbeeld naar zijn eigen hand zette. Op deze wijze definieerde hij zichzelf als modern kunstenaar en kon hij zich plaatsen naast tijdgenoot-modernisten als Paul Gauguin en Emile Bernard. 

Van Goghs eigen Japanse prentenverzameling, evenals de wijze waarop die prenten hem hielpen om zijn vormentaal te vernieuwen, waren van belang bij Van Goghs oprijzen als moderne kunstenaar: die avantgardistische, door het verre oosten geïnspireerde kunstenaar die hij was, staat centraal in deze exotische lezing. Kunsthistoricus Hoo-Man Chan licht veel kunstwerken van Van Gogh én zijn tijdgenoten voor u toe, en plaatst het artistieke belang van Van Gogh temidden van zijn schilderende collega's verhelderend in context. 

 

Van Gogh en Japan

Meer informatie: 
  • Deze activiteit gaat door, inschrijven is nog mogelijk
  • Op maandag 16 april 2018 van 19:30 uur tot 21:30 uur
  • 1 lezing van 2 uur
  • Prijs: € 20,00
  • Docent: Dhr. Hoo Man Chan
  • Locatie: Hoofdlocatie (klik hier voor de adres gegevens)